Kulturë

Filozofi gjerman për ilirishten dhe shqipen

Enciklopedisti dhe filozofi gjerman nuk shprehu interes vetëm për gjuhën shqipe, sikurse njihet Lajbnici, por edhe për shqiptarët si popull dhe trevat e tyre. Interesi për gjuhën shqipe Në disa letra në periudhën 1704-1715 Gotfrid Vilhelm Leibniz (Lajbnici), ka shprehur disa mendime rreth diakronisë së gjuhës shqipe. Me shënimet e …

Më shumë

Studimet e gjuhës dhe letërsisë shqipe në Universitetin e Karlit në Pragë

Bisedë me njohësin, përkthyesin e letërsisë shqipe dhe studiuesin e historisë moderne të Shqipërisë, Přemysl Vinš Gjuha shqipe në Universitetin e Karlit në Pragë të Çekisë studiohet në kontekstin historik, poltik, sociologjik dhe antropoligjik. Gjuha dhe letërsia shqipe, mësohet krahas gjuhës rumune, bullgare, kroate, serbe, dhe sllovene. Universiteti i Karlit …

Më shumë

Qyteti antik Ilir, Albanopolis në Zgërdhesh

Ndodhet në jug të rrugës nga Fushë-Kruja deri në Krujë. Zgërdhesh është disi mister, sepse nuk përmendet në burimet e lashta. Zgërdhesh është një vend arkeologjik në Shqipëri. Disa studiues besojnë, megjithatë, se kjo mund të jetë vendi i Albanopolisë së lashtë, të referuar nga Plini Plaku. Këtu vendbanimi ilire …

Më shumë

Gjuha shqipe – gjuhë e perëndive

Shkruan: Fahri XHARRA “Burri i parë që ka lindur në botë ka qënë Pellazgu, një burrë i dalluar për përmasat dhe bukurinë e figurës së tij që i kalonte të gjithë të vdekshmit e tjerë për kualitetet e shpirtit. Pellazgu ishte i pari që u mësoi njerëzve që të ndërtonin …

Më shumë
Loading...